Så väljer du rätt musik till vinbaren

Så väljer du rätt musik till vinbaren

Att driva en vinbar handlar inte bara om att servera fantastiska viner, utan också om att skapa rätt stämning. En välkomnande och harmonisk atmosfär är minst lika viktig som det vin du serverar. Och vad kan vara mer avgörande för en trevlig atmosfär än att välja rätt musik? Musik påverkar inte bara gästernas humör, utan även hur vinet upplevs. En perfekt spellista kan lyfta hela vinupplevelsen – från en lätt prosecco till ett fylligt italienskt rödvin.

Musikens roll i vinbaren

En vinbar som serverar italienska viner från Vinoteket bör även överväga musikval som är rofyllda och behagliga, utan att ta överhanden. Gästerna kommer för att prata och njuta, och en diskret, men ändå stilren bakgrundsmusik hjälper till att förstärka den totala upplevelsen.

Att matcha musiken med vinupplevelsen kan tyckas vara en konstform, men det finns vissa riktlinjer som gör det enklare. Om du serverar italienska viner är det logiskt att försöka skapa en italiensk känsla även i musiken. Italiensk jazz eller klassiska sånger som “Volare” kan skapa en varm och livfull stämning som matchar perfekt med ett glas chianti eller pinot grigio. För en mer avslappnad atmosfär kan svensk singer-songwriter musik som Mauro Scocco eller Veronica Maggio vara idealiskt.

Svenska musikfavoriter för vinbaren

Svensk musik kan också ge en personlig touch till din vinbar. Artister som Håkan Hellström, First Aid Kit eller Lisa Ekdahl kan skapa en atmosfär av nostalgi och igenkänning för svenska gäster, samtidigt som musiken håller en viss sofistikerad ton. Blanda gärna olika genrer och låt musiken spegla de olika typer av vin du serverar – kanske jazz för fylliga italienska rödviner eller pop för en lättare rosé.

Att välja musik till din vinbar handlar om att skapa en atmosfär där gästerna trivs och vinerna kommer till sin rätt. Särskilt när du serverar italienska viner från Vinoteket, kan rätt musikval förstärka den autentiska upplevelsen och göra din vinbar till en plats som folk vill återvända till.