Barn av vår tid – Nationalteatern

Barn av vår tid – Nationalteatern

Barnen av sin tid, Nationalteatern, grundades vid universitetet i Lund där de flesta av medlemmarna i gruppen studerade. Men, det var inte självklart att de skulle bli ett folkkärt band, inte heller att de skulle göra musik för barn. I följande text kan du lära dig mer om Nationalteatern både som teatergrupp och rockorkester.

Teatergruppen

Gruppen bildades i mitten på 60-talet och från början var de en del av studentteatern i Lund. De hette Gorillateatern ett tag, förmodligen en anspelning på en gerillagrupp. Redan 1969 bytte de namn till Nationalteatern. Ett par år senare tröttnade gruppen dessutom på kulturpolitiken i Skåne och flyttade hela sin verksamhet till Göteborg. Det var först i Göteborg de slog igenom och därför förknippas de fortfarande med just Göteborg.

Mer om gruppen kan du läsa här, både om teatergruppen och det som senare blev rockorkestern. I Göteborg fick de möjlighet att producera en rad scenkonstproduktioner för barn och unga. Bland annat satte de upp en mängd olika barnteatrar som de sedan kokade ihop till en fantastisk barnteaterföreställning som både blivit tv och CD-skiva.

Kåldolmar och kalsipper

Kåldolmar och kalsipper sattes upp i mitten på 70-talet. Det gick så pass bra att gruppen valde att göra ett tv-program av föreställningen också. I samband med det så spelades musiken in och sedan gavs musiken ut på skiva. Sagan handlar om Yllet som måste hjälpa Gubben att rädda vännerna i gruvan. Vännerna i gruvan är tillfångatagna av de elaka kungarna från Västerlandet.

Produktionen sattes upp på Parkteatern i Stockholm 2013 och 2014, det gjorde att produktionen fick en helt ny generation att också ta del av sagan och framförallt lyssna på musiken.

Musiken har haft en stor betydelse i samtliga produktioner som Nationalteatern producerat och med årens lopp blev musiken allt mer populär och som en egen produkt. Det gick till och med så långt att vissa fortfarande förknippar Nationalteatern med Rockorkestern och musiken, inte med teatern, även om ordet teatern fortfarande är en del av deras gruppnamn.