Georg Riedel

Georg Riedel

Han är utbildad musiker med fokus på jazz, men det är hans barnvisor som har blivit mest uppmärksammade. Han har hunnit komponera mycket musik och hans sånger sjungs fortfarande av barn idag.

Om Georg Riedel

Han föddes i det som då hette Tjeckoslovakien och kom till Sverige som fyraåring. Som liten intresserade han sig mest för fiolen och det var först senare som han övergick mer och mer till kontrabasen. Dock är det som kontrabasist som han slog igenom. Tillsammans med Jan Johansson komponerade han albumet Jazz på svenska som gavs ut 1964.

När Jan Johansson tyvärr gick bort 1968 tog Georg Riedel över några av hans kompositionsprojekt, vilket blev succé. Det Jan Johansson skulle ha arbetat med var filmmusik och inte vilka filmer som helst utan det var filmatiseringen av en av Astrid Lindgrens böcker. Efter det blev det fler projekt tillsammans med Astrid Lindgren.

Några av Georg Riedel och Astrid Lindgrens mest lyckade samarbeten ledde till låtar som Idas sommarvisa och Du käre lille snickerboa. Dessutom har han jobbat med andra barnboksförfattare som exempelvis Lennart Hellsing också.

Han turnerar fortfarande med de här kända låtarna med jämna mellanrum. Senast tillsammans med Bohuslän Big Band.