Barnvisor genom tiderna

Barnvisor genom tiderna

Synen på barnet, barndomen och definitivt barnvisorna har varierat genom åren. Här kommer ett axplock av historiska höjdpunkter ur framför allt den nordiska låtskatten.

Historien bakom barnvisorna

Barnvisor kan generellt delas in i två kategorier: Visor som är skrivna för barn, om barn eller av barn. Visor som är skrivna för barn fyller ofta olika funktion. Exempelvis finns det barnvisor som är kopplade till lekar, som Prästens Lilla Kråka. Eller vaggvisor som Trollmors Vaggsång, som är till för att lugna barnet. Om du vill läsa ännu mer finns det mycket material här.

Visorna är ofta rimmade och/eller berättar en historia om något. Det kan handla om allt från årstider, djur, sagofigurer eller annat. Några av de främsta äldre kompositörerna och författarna av barnvisor är bland andra Alice Tegnér och Lennart Hellsing. Hellsing är dessutom ett bra exempel på en som skrivit barnvisor som historier, han skrev dessutom barnböcker också.

Det moderna fenomenet dagispop är också en form av barnvisa, även om den inte riktigt fyller samma funktion som de tidigare barnvisorna. I det här fallet handlar det snarare om poplåtar som barn anammar trots att de vare sig är skrivna för eller av barn.