Varning för barn – en krogshow

Varning för barn – en krogshow

Två av de roligaste komikerna som tyvärr båda gått ur tiden skapade en krogshow med namnet Varning för barn. Den här artikeln handlar förstås om radarparet Magnus och Brasse.

Om Varning för barn

Krogshowen med samma namn sattes upp 1976 på Trädgården i Göteborg. Materialet som produktionen bygger på är mestadels skrivet av Magnus och Brasse själva. Det blev en riktig succé och gav upphov till många roliga scener, bland annat Svordomsvisan och sketchen Flygkaptenerna. Om du vill se delar av föreställningen så finns en del av materialet på Öppet Arkiv.

Men, det här var inte deras första eller sista krogshow, de fortsatte ge oss mer att skratta åt. De var framförallt verksamma under 70-talet. De gjorde förvisso en comeback 2005 i en produktion skriven av Neil Simon.

Kort om Magnus och Brasse>

Komikerduon Magnus och Brasse bestod av Magnus Härenstam och Brasse Brännström. Duon lärde känna varandra på Stockholms Universitet där de båda studerade på 60-talet. En etapp av Magnus Härenstams bana var att medverka i studentspexet på samma universitet.

Sedan dess hängde de ihop i åtminstone 20 år framåt. De medverkade i samma filmer, skrev och spelade krogshower och medverkade båda två i det kända barnprogrammet Fem Myror är Fler än Fyra Elefanter. Det var med just det barnprogrammet som de fick sitt stora folkliga genombrott. Och deras karaktärer förekommer på sätt och vis i en del av deras andra produktioner också. Deras dynamik byggde ofta på Magnus Härenstam som en strikt typ och Brasse Brännström som en mer tafatt och fumlig karaktär.

Deras vänskap blev förmodligen påverkad av att de jobbade ihop så mycket. Så ibland var de nog tvungna att pausa lite ifrån varandra