Ted Gärdestad

Ted Gärdestad

Flickidol, en av Sveriges mest kända och omskrivna artister och en person som lämnade en otroligt stor låtskatt efter sig. Allt det stämmer in till punkt och pricka på den här textens huvudperson, Ted Gärdestad.

Uppväxten och genombrottet

Han växte upp i en kärnfamilj med sin storebror Kenneth, mamma och pappa i en villa utanför Stockholm. Han uppmärksammades tidigt för sina musikaliska egenskaper, redan som sexåring skrev han sin första låt och som åttaåring var han med i radio. Men, slog igenom, det gjorde han först som tonåring.

Han var dessutom en otroligt begåvad tennisspelare som tonåring. Han spelade till och med mot Björn Borg. De slogs inte bara om poäng i tennishallen. De slogs om kärleken också, eller de sades i alla fall att de båda delade kärleken till Helena. Det blev en bra låt av det i alla fall, även om Ted inte var den som fick tjejen.

Uppväxten skildras ofta som bra och att musiken fick vara nåt roligt. Han hade en bra relation till sin storebror, nåt som kom att spela en stor roll i hans musikaliska karriär också. Ryktet säger att de valde ut ett skivbolag och fick det. Så enkelt var det att lyckas. De hade förstås med sig bra material till skivbolaget också, men på den vägen var det.

Karriären

Efter genombrottet så gick det fort. Han blev flickidol snabbt och fick till slut poliseskort till sina spelningar. Det skrevs mycket om honom under hela hans karriär. Det har skrivits mycket om hans sista dagar också.

Det började med en folkparksturné med Lena Andersson, sen kom erbjudandena på löpande band. Kenneth och Ted skrev mängder med musik tillsammans. Ted skrev musiken och Kenneth texterna. Ofta skrev Ted musiken först och Kenneth anpassade texten efter musiken och delvis också efter hur Ted mådde.

Ted hann under sitt ganska korta liv med mycket. Han var med i tv och radio ett antal gånger, tävlade i melodifestivalen både som artist och kompositör, var medlem i en sekt, försökte hitta sig själv, men förlorade sig själv istället. Att slå igenom som så ung kan inte ha varit det lättaste, även om det verkade som om det var nånting han verkligen ville. Eller egentligen kanske han helst ville kunna leva på musiken, inte nödvändigtvis bli känd.