Barbro Lill-Babs Svensson

Barbro Lill-Babs Svensson

En av landets mest folkkära artister måste varit Lill-Babs. Hon underhöll i Sverige och Norden i över femtio år och hon har gett oss många oförglömliga hits. Men, vem var hon och hur blev hon så folkkär? Nedan får du svaren på frågorna.

Lill-Babs

Eller Barbro Svensson som hon hette egentligen upptäcktes redan som sextonåring och slog igenom snart därefter. Hennes artistnamn anspelar på den då mer kända sångerskan Alice Babs och hon fick sitt artistnamn av sin första manager Simon Brehm. Det var för övrigt Simon Brehm som upptäckte Lill-Babs. Det stora genombrottet i Sverige kom ett par år senare med klassikern Är Du Kär I Mig Ännu Klas-Göran? Låten är för övrigt skriven och producerad av Stikkan Andersson som också producerade låtar till ABBA.

Förutom att sjunga och underhålla med shower så var hon också skådespelerska och musikalartist. Hon har setts både på tv, film och på musikalscener runt om i landet. Hennes musikaldebut var med rollen som Annie i Annie Get Your Gun. Musikalen spelades för fulla hus på Scandinavium i Göteborg 1974.

Under sin långa karriär hann hon få en rad olika priser och utmärkelser för sina insatser inom svenskt kulturliv också. Bland annat fick hon Lisebergsapplåden 1995 och Tigertassen 2001. Sedan 2017 är hon dessutom invald i svenska motsvarigheten till Hall of Fame; Swedish Music Hall of Fame.

Barbro Svensson

Hon var inte bara artist, hon var också mamma till kända och mindre kända döttrar, de två kända av systrarna är Kristin Kaspersen och Malin Berghagen. De har båda på sätt och vis gått i sin mors fotspår.

Samtidigt som hon var en av landets mest folkkära artister så kantades hennes privatliv av löpsedelsrubriker om skilsmässor, förälskelser och romanser. Kanske inte så konstigt att hon som en av Sveriges mest folkkära artister syntes i tidningarna med jämna mellanrum, men i vissa fall hängde tidningarna ut henne ordentligt.

Att hon blev mamma tidigt förenklade inte hennes situation eller liv. Speciellt inte med tanke på att hon var en offentlig person redan då. Hennes sekreterare avlastade henne mycket under den här tiden så att hon ändå kunde fortsätta jobba och hålla samma tempo. Det var mycket tack vare det som hon lyckades slå igenom samma år som hon blev mamma.

Det mesta tyder på att hon var en otroligt stark person med mycket humor. Vem skulle annars kunna stå ut med alla löpsedlar och ett så pass stormigt privatliv som hon till viss del hade. Hennes yrke och musiken gav säkert mycket tröst och hjälp många gånger och en stor portion känsla av att “The Show Must Go On”. Hon jobbade dessutom in i det sista och hade precis spelat in säsong två av den välkända tv-serien Bonusfamiljen när hon diagnostiserades med cancer.