Lingonris i martini

Lingonris i martini

Hon har gett jazzen ett ansikte i Sverige, hon var revyartist, sångerska och skådespelerska.

Nedan kan du läsa mer om ingen mindre än Monica Zetterlund.

Monica Zetterlund

Det var Tage Danielsson som jämförde Monica Zetterlund med en kvist lingonris i ett martiniglas. Det baserade han förmodligen på att Monica Zetterlund var från Värmland och förde sig i de finare kretsarna.

Hennes liv har skildrats både på film och i andra sammanhang. Det var inte alltid så enkelt att vare sig vara offentlig person eller att gå sin egen väg. Efter att hon avslutat sin skolgång jobbade hon som telefonist ett tag. Enligt filmen om hennes liv ville hennes föräldrar att hon skulle fortsätta på den banan, men det ville inte hon. Trots att hon hade en dotter att ta hand om också så vågade hon satsa allt på att lyckas som sångerska.

Hon har turnerat i både Sverige och utomlands, spelat med stora orkestrar och lokala förmågor.

Skolios och alkoholism

Det en del inte vet är att Monica Zetterlund led av skolios. Skolios innebär att patienten har en krokig ryggrad. I Monica Zetterlunds fall så handlade det om att hon skadat ryggen som litet barn. Med åren blev symptomen värre och till slut blev hon rullstolsbunden på grund av skoliosen.

Monica Zetterlund hade enligt filmen problem med alkohol och till viss del tabletter också. Kanske berodde det på att hon jobbade så otroligt mycket, att hon tidvis var deprimerad och/eller att hon hade problem med ryggen och skoliosen. Men, sjunga det kunde hon.