Låtar som handlar om att få barn

Låtar som handlar om att få barn

Att få barn är förmodligen det största man kan vara med om i livet. Därför är det inte så förvånande att det finns gott om låtar som handlar om det. I det här inlägget har jag valt ut några av de bästa låtarna som på ett eller annat sätt handlar om att få barn.

Vad är en blöjtårta? En blöjtårta är helt enkelt ett gäng blöjor som rullats ihop och staplats på hög på ett sätt som gör att de ser ut som en tårta. Det är också en av de populäraste gåvorna till babyshowers. Ett skäl till det är förstås att man kan vara säker på att de nyblivna föräldrarna kommer att behöva gott om blöjor efter att barnet har fötts. Det går att göra en blöjtårta själv, men det allra enklaste är förstås att köpa en färdig variant. Hos Barnkalaset.se kan du hitta en blöjtårta som passar som gåva till babyshowern. Faktum är dock att de har en hel varukategori med utvalda produkter som passar som gåvor på en babyshower.

The Replacements – Sadly Beautiful (1990)

Den här låten finns med på albumet All Shook Down som egentligen var ämnat att vara Replacements frontman Paul Westerbergs debutalbum som soloartist. Sadly Beautiful, en av albumets vackraste låtar, är en gitarrballad av lågmält snitt tillägnad Westerbergs då nyfödda dotter. Det har gjort den till en av de populäraste låtarna att spela i samband med dop, åtminstone i USA. Den har också spelats in i en fin coverversion av Glen Campbell.

Bobby Goldsboro – Watching Scotty Grow (1970)

För den som tycker om MOR-musik från 70-talet finns det inget bättre exempel i genren på en låt tillägnad ett barn än Watching Scotty Grow. Precis som Sadly Beautiful är den här låten inspirerad av låtskrivarens erfarenheter av att bli pappa.

Papa Don’t Preach – Madonna (1986)

Kanske inte den bästa låten att sätta på om det skulle vara så att man känner för att fira en förestående födsel. Madonnas klassiska poplåt handlar om en ung tonårstjej som blivit oavsiktligt gravid och är förstås en uppmaning till föräldragenerationen att inte vara så hycklande i relation till sina egna ungdomssynder.

Isn’t She Lovely – Stevie Wonder (1976)

Isn’t She Lovely är unikt på den här listan i det att man faktiskt får höra den person låten handlar om på inspelningen. Stevies dotter Aisha Morris är det barn som hörs i låtens inledning.

That Don’t Leave Much Time to Fool Around – Rusty Kershaw (1969)

Rusty Kershaw var redan år 1969 något av en “elder statesman” i rocksammanhang och den här låten är med på hans solodebut från samma år. Tillsammans med brodern Doug Kershaw var han en del av rockmusikens första våg mot slutet av 50-talet. Den här låten som handlar om livets förgänglighet och hur viktigt det är att ta tillvara på vad det ger oss, allt sjunget från perspektivet att ta hand om ett nyfött barn.