Så skriver du barnsånger – och får en extra inkomst

Så skriver du barnsånger – och får en extra inkomst

När vi tänker på Youtube och musik är det ofta vuxna som vi har i åtanke. De flesta av oss, så tillvida att vi inte har egna barn, lyssnar sällan på barnmusik. Men musik för barn är underhållande, humoristisk och ibland också pedagogisk. Om du är musiker och behöver en extra inkomst kan du skriva musik för barn och kombinera nytta med nöje.

Barn och musik

Barnlåtar är ofta roliga, lite töntiga, trallvänliga, har en tydlig takt och flera upprepningar. Det är svårt att inte höra en barnsång och att sedan inte börja le – förutom om du hört samma sång 100 gånger den senaste veckan. Barn tycker om upprepningar, särskilt små barn, men även lite äldre barn.

Forskning visar också att sång och musik är ett bra pedagogiskt verktyg: hur många av oss har inte lärt sig månaderna genom “Januari börjar året” – en populär barnsång som är skriven till Beethovens “Ode an die Freude” och dagens Europahymn. Denna kombination av humor, kunskap och upprepningar gör att det både är viktigt att skriva barnsånger, men också att det kan ge musiker en möjlighet till inkomst. Skapa en blivande barnklassiker och du kommer att få miljoner visningar på Youtube och många spelningar på Spotify.

Inkomst och musiken

Som musiker behöver du inkomst på din musik – i alla fall om ditt mål är att leva på den. Men även om du har ett annat jobb, så är det skönt att kunna få in pengar så att musikhobbyn bär sig – ett bra instrument kostar ganska mycket. Att hålla på med musik tar också mycket tid. Det är därför viktigt att ha ett jobb som ger stimulans och utveckling, så att du orkar hålla på med musiken. Om du behöver förändra din karriär, så kan du kolla in Bravura som erbjuder kompetent bemanning till både företag och arbetssökande. Om du har ett musikföretag och letar efter personal, så är det ett enkelt sätt att kunna hyra in den person som du behöver. Att ha ett extrajobb kan vara en bra uppbackning även för en musiker.

Barnlåtar

Hur skriver du en bra barnlåt? Barnlåtar handlar alltid om något konkret, inte luddiga känslor, utan snarare luddiga monster som sjunger om veckodagarna eller femmans multiplikationstabell. Barnsånger är lite upprepande “fyra ackord-sånger” – du behöver inte göra det allt för avancerat. Ett bra tema att utgå ifrån är helt enkelt skolans kunskap: allt från vad som finns i naturen, till “svåra ord” och matematik och engelska. Om du skapar en hit, så kommer barn, föräldrar och lärare att spela den många gånger.

Youtube

För att göra sången känd måste du skapa en Youtubefilm. Det måste finnas med människor på filmen, helst barn, eller i alla fall utklädda vuxna. Barn tycker också om när det är lite avskalat: för många saker, som leksaker i ett rum, kan göra att de har svårare att lyssna och sjunga till sången.