The Jackson 5

The Jackson 5

Ur en gruppdynamisk synpunkt kanske det inte är det bästa att bilda band tillsammans med sina syskon för att ens pappa vill det. Men, för The Jackson 5 blev det ett succékoncept. Nedan kan du läsa mer om familjen och bandet.

Om familjen Jackson

Joe och Katherine Jackson upptäckte att deras söner var extremt musikaliska och bestämde att driva på deras musikaliska utveckling hårt. Bröderna, som vid det här laget var mellan 4-7 år, hade inte speciellt mycket att säga till om utan fortsatte att öva upp sina musikaliska förmågor. Några år senare började de delta i olika talangjakter och spela på olika platser i närheten av deras hem. Sitt lokala genomslag fick de när de vann en talangjakt och fick skivkontrakt hos Steeltown Records.

Familjen bestod också av tre döttrar som inte var involverade alls i Jackson 5. Att spela musik tillsammans med sina syskon var säkert inte alls det lättaste och i efterhand har det också kommit fram att deras pappa, som också var gruppens manager drev på dem väldigt hårt.

Gruppen och musiken

I och med skivkontraktet hos Steeltown Records tog deras professionella karriärer fart på allvar. Nu hade en av de yngre bröderna också anslutit sig till gruppen. Vid det här laget bestod gruppen av: Tito, Jackie, Jermaine, Marlon och Michael Jackson. Nu agerade gruppen förband åt bland annat Bobby Taylor (& The Vancouvers) och de fick äntligen dra en provspelning för det legendariska skivbolaget Motown. De blev ett av Motowns flaggskepp.

The Jackson 5 fick sitt stora internationella genombrott tillsammans med skivbolaget Motown. Det var under den här perioden som deras allra största hits, så som ABC och The Love You Save, gjorde dem kända över hela världen.

I slutet av 70-talet bytte gruppen skivbolag igen och nu fick bröderna större inflytande över låtskrivandet än de hade haft hos Motown. Gruppen fick också en egen tv-serie som hela familjen Jackson medverkade i. När gruppen lämnade Motown valde Jermaine att lämna gruppen och ersattes då av yngsta brodern Randy. I samband med det bytte gruppen namn till The Jacksons.

Gruppen fortsatte att släppa hits trots skivbolags- och namnbytet. På skivbolaget Epic släppte de bland annat låtar som Blame It On The Boogie. I mitten på 80-talet kom nästa förändring, Michael lämnade gruppen för att satsa på sin solokarriär. Gruppen som helhet spelade ihop till 90-talets början.