Musikens effekt på hjärnan
Vem gillar inte musik? Totalt sett har det genom historien producerats omkring 100 miljoner sånger och över en miljon nya sånger släpps varje år. I praktiskt taget alla kulturer, regioner och språk görs det musik. Människans förmåga att kunna skilja på musik från brus förenar oss alla på ett speciellt sätt. Oavsett person är det samma typer av signalsubstanser som aktiveras i hjärnan när vi hör musik. Ja, musiken har verkligen kraftfulla effekter på hjärnan som redogörs härnäst.
4 positiva effekter på hjärnan av musik
Det har visat sig att musik har en kraftfull effekt på hjärnan, så pass kraftig att den kan lindra smärta, förbättra sömnen, öka välbefinnandet och stimulera kognitiva förmågor.
- Lindrar smärta: Studier visar på att musik kan ha en kurativ effekt och förmågan att minska nästan alla typer av smärtor, allt från depression till kronisk smärta. Särskilt i svåra tider kan musiken vara till hjälp som vid separation och begravning. Lova begravningsbyrå nämner att begravningsmusik är viktigt för att väcka vackra minnen och den behöver inte nödvändigtvis vara dyster eller religiös. Ta därför och lyssna på en lämplig favoritlåt vid svåra tider för att minska stress och se ljus i tunneln.
- Är avslappnande och sömngivande: En metaanalys visar att avslappnande musik kan förbättra sömnkvaliteten. Det kan till och med hjälpa personer med kroniska sömnstörningar.
- Ökar välbefinnandet: Att lyssna på alltifrån Ted Gärdestad till klassisk cello får hjärnan att må så bra att den utsöndrar dopamin, den signalsubstans som skapar känslor av belöning och motivation.
- Stimulerar minnet: Klassisk musik har i forskning påvisat positiva effekter på minnet. Var dock försiktig därför att en annan typ av musik kan ge motsatt effekt, däribland musikgenren rap.